De lever på fattigdomsgrensen i en og en halv uke på ferden fra Troms til Helgeland. Dette gjør de for å sette fokus på FN's bærekraftsmål

lever på fattigdomsgrensen - Klikk for stort bilde I morges møtte 10 flotte ungdommer fra folkehøgskolen i Nord-Norge (Evenskjer i Sør-Troms) oss i glassfoajeen på rådhuset. De har haiket fra Troms til Helgeland med klær, liggeunderlag og sovepose i sekken. Og 10 kroner per dag i lommeboka! Dette skal holde til å dekke alle behov på turen! De skal leve på samme beløp som fattigdomsgrensen er satt til, for å få en følelse av hva dette innebærer for mennesker som lever i denne situasjonen daglig.

Det er lærerne ved høgskolen som har kastet elevene sine ut i dette prosjektet. De delte elevene, i alderen 19 til 20 år, inn i 3 lag á 10 personer. Med seg i bagasjen har de en rute som skal følges og oppgaver som skal utføres underveis. Gruppene sanker poeng for utførte oppgaver og konkurrerer mot hverandre om gjennomføring. Oppgavene er relatert til FN’s bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.  lever på fattigdomsgrensen - Klikk for stort bilde

De tre destinasjonene de fikk utdelt var Finnmark, Lofoten og Helgeland.

Gruppen som besøkte oss delte seg opp i grupper på to og haiket til Fauske, hvor første punkt for gruppesamling var. Videre haiket de til Mo i Rana, hvor en privatperson lånte ut huset sitt for overnatting, mens han selv dro på nattevakt.

Ferden gikk videre til Dønna hvor de sammen med lokale innbyggere ryddet en strand. På Nesna har de underholdt på eldresenteret og her på Onøy skal de forsøke å arrangere et sykkelløp for barna på skolen. De ønsket å få møte ordføreren i Lurøy som i dag var på reise. Via et telefonmøte fikk de likevel tatt opp spørsmålene sine om FN’s bærekraftsmål med ham. De forsøker å komme seg ut med en fiskebåt og de ønsker besøke Johnhøla fra krigens dager. Ferden fra Onøy går til Sleneset hvor de håper å få til en reportasje om Hubrobestanden.

lever på fattigdomsgrensen - Klikk for stort bilde

De spiser og sover under tak ved hjelp av «good-will» fra mennesker de møter på veien. De bruker også Facebook og Instagram for å få hjelp til transport og overnatting. De har så langt hatt tre private overnattinger og har fått sove i møterommet på Scandic. På Onøy har de fått lov til å overnatte i gymsalen på skola. Så langt har de klart å unngå å sove under åpen himmel.

På spørsmål om de 10 kronene de har til rådighet rekker til mat, så kan de bekrefte at dette er langt fra tilstrekkelig for å holde seg mette. De har bedt dagligvarebutikker og restauranter om å få mat som skal kastes. Uten denne hjelpen ville de ha sultet hele turen.

De reflekterer over følelsen av usikkerhet om kveldene, når de ikke vet om de har en plass å sove eller om de får tak i mat. Og at dette er bekymringer mennesker må leve med i det daglige. I en tilværelse uten den velvillige hjelpen de selv har fått på turen. Folkene de møter på veien ser på dette som et spennende og positivt prosjekt og er imøtekommende deretter. Det er få som overlater hjemmet sitt til hjemløse personer og selv drar på nattevakt. Gjengen fra Høgskolen i Troms tror at de vil sitte igjen med en helt annen respekt og omtanke for situasjonen til disse menneskene som må overleve på fattigdomsgrensen.

Gruppa som besøker Helgeland og Lurøy består av Katinka Markussen Fenre, Liss Sæther, Oda Torgersen Selnes, Trude Almaas, Mia Haave Forsbakk, Johannes Banggren, Rebecca Vasseng, Jørgen Molde Bårli, Ingeborg Bryne Retterstøl og Karoline Rugtveit.