Eldres dag på Lovund 1. oktober 2018

Flyfoto - Klikk for stort bilde Lurøy eldreråd inviterte til treff og samlet 28 stykker inkl forelesere på Lovund hotell.
På programmet hadde vi forelesninger fra fysioterapeut Martin Helland, ergoterapeut Aina Dal Larsen og choclatier under utdanning, Marcus Sita Thuresson.

Martin åpnet showet med sin forelesning om eldre og aktivitet

Han tar videreutdanning i geriatri, gerontologi og ledelse og lærer seg bla. om hvordan eldre kropper påvirkes av trening. Han gikk gjennom hva som betegnes som fysisk aktivitet, der både husarbeid og hagearbeid stor på lista. Det å bake brød uten å bruke maskin (dvs elte deig) var en bra treningsøkt.

Helsedirektoratet anbefaler at eldre skal være i aktivitet 30 min pr dag eller 2,5 timer pr uke. Aktiviteten kan gjøres i mindre bolker dersom det passer bedre, men man må ta i nok til at man blir svett. Det å "spise seg svett" var likevel ikke å anbefale, konkluderte han humoristisk.

Martin lanserte det endrede slagordet: "Tungt skal vondt fordrive" fordi det er behov for at man gjør øvelsene tunge nok for å få framgang og det kan fjerne enkelte vondter som kommer av lite brukte muskler og stivhet i ledd. Belastningen må selvfølgelig tilpasses den enkeltes form, men må så økes etter hvert. Stølhet etter aktivitet er ikke farlig, men om man skulle få vondt eller bare lurer på om øvelsene er ok å gjøre for sine plager, er det bare å ta kontakt med en fysioterapeut.

Fysioterapeutene i Lurøy når du slik:

• Lovund og Lurøy innland på tlf 75 12 70 80/91 35 05 98.
  • Onøy/Lurøy tlf 952 44 246
  • Sleneset tlf 924 45 607

Til slutt måtte alle opp å prøve forskjellige øvelser som var nyttige å lære seg. Øvelsene stod i heftet "65+ Øvelser som holder deg i form", og det fikk de som ville ta med seg hjem. I heftet er det både en plakat som kan henges opp til påminning om å gjøre øvelsene, og mer utfyllende beskrivelser om både disse og andre øvelser. Kommunen har flere av disse heftene, ring 75 09 15 04 og spør etter dem om du også vil ha et.

Neste på programmet var Aina med orientering om hjelpemidler

Hun ble ansatt som ergoterapeut i Lurøy for ca et år siden, og hadde truffet endel av deltakerne allerede.

Aina orienterte om hvordan man gratis kunne få låne hjelpemidler fra Nav og hvordan man søkte på det. Ergoterapeuten kommer hjem til deg etter avtale, og for noen hjelpemidler må det tas mål slik at de tilpasses akkurat deg. Man må beregne 4-6 uker fra man søker til man får dem.

Det er også mulighet for å teste forskjellige hjelpemidler for syn (ikke briller) og hørsel (ikke høreapparat) hos Hjelpemiddelsentralen i Bodø. Hun søker for deg og får du innvilget søknaden, kan du og ev ledsager få dekket reisen til og fra Bodø.

Noen ganger trenger man bare hjelpemidler en kort stund, feks ved opptrening etter et sykehusopphold. Da er det lurt å bestille disse før man drar på sykehuset så de kan være tilgjengelig fra du kommer hjem. Det kan også være behov å feks låne en rullestol når man skal på ferie, slik at man kommer seg litt rundt og ikke trenger å slite seg helt ut. Bare husk å være ute i god tid med bestillingen før reisen starter.

Flere av deltakerne hadde benyttet mulighetene for lån av utstyr fra Hjelpemiddelsentralen. De var godt fornøyde og roste i tillegg ergoterapeuten for god hjelp og service.

Ergoterapeuten i Lurøy når du slik:

Telefon 75 09 16 56 / 41 85 58 09.
Hun har kontordager på Alderspaviljongen mandag, tirsdag og fredag og på Rådhuset onsdag og torsdag.

Aktivitetsvenn

I samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, startet Lurøy kommune med aktivitetsvenn-ordningen på forsommeren 2018. Poenget er at som aktivitetsvenn skal man gjøre noe man liker sammen med en som trenger en aktivitetsvenn.
Eldrerådets sekretær informerte om hvordan man kunne melde seg som aktivitetsvenn og hvordan man kan søke om å få en. Ta kontakt på 75 09 15 04 dersom du trenger mer informasjon, eller spør avdelingslederen i din krets.
Til slutt fortalte en av aktivitetsvennene om sin erfaring med ordningen.

Marcus avrundet treffet med sjokolade

Han jobber som kokk på Emaus pub og spiseri på Lovund og har nå også begynt å lage sjokolade i forbindelse med sin videreutdanning til choclatier.
Sjokoladen er naturlig nok ikke fra Lovund eller områdene rundt, men som smakstilsetninger bruker han bla. lokale blåbær, stikkelsbær og granskudd i tillegg til salt fra Kvarøy, gin fra Myken og kaffe fra Træna. Han lot oss smake på 2 sorter av sjokoladen han bruker (fra Valrhona), men som ikke var ferdig, bla. ikke tilsatt smak, da han ikke hadde hatt tid å lage nye.

Sjokoladen selger han fra Emaus pub og spiseri og når han er ute på arrangementer.

To ting er viktig når det er eldretreff. Først er det viktig å treffe andre Lurøyfjærdinger som man ikke ser så ofte, dernest er det mat. Lovund hotell bød på bakt laks med hollandaisesaus, sellerirotpure, grønnkål og poteter og karamellpudding til dessert.

Blir du med neste gang? Her kan du i alle fall se hvordan vi hadde det!