Besøk av stortingskandidater fra Nordland Høyre

Klikk for stort bilde1. og 2. kandidat for Nordland Høyre

1. kandidat for Høyre i Nordland, Bård Ludvig Thorheim og 2. kandidat Marianne Dobak Kvensjø, besøkte Lurøy kommune 12. og 13. mai. Ordfører Håkon Lund var vert for rundreisen i kommunen.

Her er betraktningene Bård Ludvig Thorheim gjorde seg ved besøket.

Hvor skapes de store verdiene i landet? Øyriket Lurøy kommune på Helgelandskysten viser oss at det er ingen motsetning mellom distrikt og det å skape enorme verdier. Det er heller tvert imot. Her er tjenestetilbudet det mest desentraliserte i landet, og verdiskapingen blant den aller høyeste i landet pr innbygger. Og jammen er gjestfriheten også på topp, og naturen som å være i et eventyrland.

Her finnes tre hovedkontorer for store havbruksaktører. De er dønn solide samfunnsaktører. Som er lidenskapelig opptatt av å utvikle næringa i pakt med naturen, gi tilbake til lokalsamfunnet, og bidra til det norske fellesskapet. Det gjorde stort inntrykk å få en så grundig innføring med båttur ut til anleggene.

Det slår meg at vi sender skoleelevene til bondegårder for å se hvor melka kommer fra. Det er bra. Men hva med at folk som bor i de store byene kunne få sett hvor og hvordan de store eksportverdiene skapes? De verdiene som sikrer oss velferd som skole og helse.

På Kvarøy, med 80 innbyggere, møtte vi næringslivet. Unge folk som satser, tenker nytt og ikke lar seg stoppe av litt motgang. Her bygges trapper på en snekkerfabrikk, drives sjøhus med mulighet for artsfiske. En ung kvinnelig grunder produserer og selger snacks av tare til hele landet, og vil sette tare på menyen internasjonalt.

Norge er verdens ledende sjømatnasjon. Og Nordland er det største sjømatfylket. Den økende etterspørselen etter sjømat viser at næringa bare er i startgropa. Jeg kjenner på ansvaret for å jobbe for at denne næringa skal ha de beste forutsetningene i fremtiden.

Lurøy kommune er et eksempel på hva Høyre ønsker å oppnå i distriktspolitikken: Skape mer lokalt, ikke skatte mer. Tusen takk for alle gode møter og ny innsikt. Og ikke minst en stor takk til ordfører Håkon Lund (H) som var med hele veien - i en av Norges mest desentraliserte og skapende kommuner.

Ordfører Håkon Lund takker for besøket og viser gjerne fram kommunen vår til andre stortingskandidater.